Skip to main content

“Public Relations is about

Story Telling.

People loves stories because

they are Homo Narrans,

a Storytelling Human”.

– Jojo S. Nugroho –

“Public Relations is about

Story Telling.

People loves stories because

they are Homo Narrans,

a Storytelling Human”.

– Jojo S. Nugroho –

About Me

Jojo S. Nugroho: A Leading Figure in Indonesia's PR World

Jojo S. Nugroho is widely respected in the field of public relations and has made a significant mark through his extensive career in journalism, leadership roles, and strategic communications over the last twenty years.

He founded Imogen Public Relations, one of Indonesia’s top PR firms, and also contributes his knowledge to various organizations like Arise!, Imajin PR & Research, and PR Academy. Known for his engaging teaching style, he is a popular lecturer at prestigious universities including Universitas Indonesia.

As the Managing Director of Imogen PR, Jojo has guided the firm to become one of Indonesia’s most influential PR companies. He leads a skilled team that works with a diverse range of clients, from startups to global corporations, offering innovative strategies.

Jojo also plays a key role in the industry through his leadership in APPRI, the national PR association, and represents Indonesia internationally as a PROI partner. He holds multiple certifications from BNSP, affirming his expertise in communication.

His forward-thinking ideas and commitment to excellence have brought him awards like the 2021 MAW Talks ‘Most Influential PR Person’. APPRI has also gained recognition under his leadership.

With his strong academic background, professional qualifications, and notable career achievements, Jojo is recognized as a highly skilled communicator committed to advancing society with impactful storytelling. He continues to influence the field as a respected judge in major Indonesian PR awards.

Entrepreneurship

JOJO S. NUGROHO, M.Sos, CCM, CPR

S1, Komunikasi Massa, Universitas Indonesia, 1994
S2, Komunikasi dan Penyiaran Islam, UIN Syarif Hidayatullah, 2019 (Cum Laude)

PROFESSIONAL EXPERIENCES

CEO Imajin PR and Research
2020 – Now

Managing Partner Arise! Comms
2022 – Now

Founder Imogen Public Relations
2010 – Now

Marketing Public Relations,
PT HM. Sampoerna, Tbk, 2007 – 2010

Marketing Promotion Head,
Honda Motor, 2002 – 2007

Journalist, 1997-2002

EDUCATION

Universitas Indonesia
Komunikasi Massa
Bachelor Degree, 1994 – 2000

Universitas Islam Negeri, Jakarta
Komunikasi Penyiaran Islam
Master Degree, with Cum Laude
2019-2022

LEADERSHIP

Ketua Umum
Asosiasi Perusahaan Public Relations Indonesia (APPRI) 2 periode : 2017 – 2020, 2020 – 2023

Indonesian Partner
Public Relations Organization International (PROI) 2016 – Now

Kepala Laboratorium Humas Vokasi MakaraVox
Universitas Indonesia, 2024

Wakil Ketua Lembaga Kajian Humas Islam
Universitas Islam Negeri, Jakarta, 2024

Ketua Departemen Komunikasi
PP Ikatan Sarjana Komunikasi Indonesia (ISKI)
2019- Now

Kepala Humas
Ikatan Alumni (ILUNI) UI, 2019-2021

Jury
SPS Awards 2023-2024
Anugrah Humas Diktiristek (2023, 2024)
PR Indonesia Awards (2019 – 2024)
Anugrah Humas Indonesia (2023, 2024)
SWA MIX Magazines Awards (2021)
PR Action UI (2024)

AWARDS

10 Tokoh PR Paling Berpengaruh di Indonesia, MAW Talks Awards, 2021

APPRI – Organisasi PR Paling Berpengaruh di Indonesia, MAW Talks Awards, 2022

ASSIGNMENT & CERTIFICATIONS

  • Tim Penguji Ujikom Pranata Humas, Kemenkominfo
  • Asesor bidang Public Relations, Badan Nasional Sertifiaksi Profesi (BNSP)
  • Certified Comm Management CCM)
  • Sertifikasi Executive PR, BNSP
  • Certified Public Relations (CPR), BNSP
  • Sertifikasi Managerial PR, BNSP,
  • Sertifikasi Strategic PR, BNSP
  • Sertifikasi Digital PR Manager
  • Sertifikasi Media Relations, BNSP

Portfolio

Recommendations

Amanda Haulia ChaniagoCommunications Practitioner

“Om Jojo is great Leader. He teach me a lot about PR world. Give me more knowledge about PR Strategy, managing LinkedIn for my career, Media Relations, and many more. I'm grateful to meet Om Jojo as my Leader when I'm internship in Imogen PR. I learned a lot from him and from the company that he run. Hopefully we can working together in another time😊”

Devin Sebastian KemisBusiness Development at Urbanasia

Om Jojo is a Managing Director of Imogen PR Indonesia and a PR practitioner who has almost 15 years of experience in the field of public relations and has a lot flying hours in his field, Om Jojo also has a lot of experience in handling various kinds of cases in public relations including crisis communication in the company, helping clients create a good reputation for the company, media relations and many more.

Ilham Rizki PratomoInsights & Strategy at VaynerMedia APAC

I was grateful to have the opportunity to meet and discuss with Om Jojo when he was in the town. We spent hours discussing about a very useful tool in linked.in and how to use it effectively which I really enjoyed. It appeared that he had a bunch of knowledge to share and it was terrific. In summary, Om Jojo is a good mentor and he had made a valuable contribution to our future PR industry by sharing his knowledge to the youngs.

Fatma Ayu NurfitrianiFreelancer | Bachelor of Communication Student

Om Jojo is a great man, his experiences in the PR industry is no doubt. He's truly a PR guru for us. He shares all about PR to us (PERHUMAS Muda Yogyakarta), from A to Z, from old style to the new trend. He's one of the best guru I've ever had. What a lucky to us to know om Jojo.

Satriyo WicaksonoFreelance Writer & Photographer

Mr. Jojo is very experienced in PR industry. His insight and knowledge about PR are incredible. Behind his position as Managing Director of Imogen PR, Chairman of APPRI, and Indonesia Partner PROI Worldwide, he’s still low profile person. He shares knowledge and insight about the new trend of PR mercilessly and patiently. I always get new insight in every meeting with him. He shared some tips about what to do after graduating from university, include the importance using linkedin. Last but not least, Mr. Jojo is one of my best mentor.

Aulia U.PT. Bank Sumut | Diecast Collectors

I met Jojo in a class when he stand as a mentor. From the first time I saw him, I know he is the right man who can share about PR into our company. And I'm so lucky being a partner with experienced and multitalent Public Relations like him.

Augustine LeonyPublic Relations Pro | Marketing Comm Expert

Jojo was a persistent worker and very passionate to whatever the job he handled. He has a strong media network, good understanding on marketing, reputation management and digital marketing. We worked together in Marketing PR department at PT HM Sampoerna Tbk. and he was one of the team member that I can count on and I know in the future he can handle higher responsibility as he does now with Imogen PR.

Andika bayupatiHuman Resources Director at DHL Supply Chain

One of the most respected PR professional with more than 15 years of experience. His leadership and reputation is one of the main leverage factor for IMOGEN to be crowned as the leading PR agency in Indonesia and APAC.

Wiyarto MulyonoAchievement and passion in the field of PR work

He could provide good direction to staff. Formerly a memorable is that he is able as a good teacher and learn the proper place for his men.

Malvina AwendelaSwim Coach

He was the best Ketua HMIK ever to me. He's nice and I learned a lot doing organization thing from him.

Lutfi HernowoHead of Hostel Development at Sahari Multi Investama

Suharjo is a very talented and detailed person who worked in passionated ways of everything.

Jessica SetiawanMarketing Director at Multi Bintang Indonesia (HEINEKEN)

Jojo is a person who works 110% and put massive effort in anything he has passion for. Certainly, this also make my job much easier, as he's also able to share that passion toward me. At the end, i become deeply involved and grow the same passion for the project.
He is a very rationale person, able to handle multiple tasks at the same time, excellent in developing strategy, and handle the PR agency.
I believe he's a great asset to the team, and without him around, the team would probably got "lost".

Wigra HanafiahCommunications Advisor at bp

Jojo, that's what we call him at the office is a really determined worker. A guy who knows what hi aims and will climb each ladder to get there. He has good relations with media especially automotive media. Working in branmd such as U Mild has really given Jojo even more room to explore his esperties in automotive events.

A hard worker and very nice-down to earth person; Suharjo Nugroho...

Blog Article

Ilustrasi strategi PR digital. (Foto - siqarth_midjourney)

Transformasi Total Bisnis Anda: Strategi PR Digital yang Mengubah Permainan

| News | No Comments
PR AGENCY JAKARTA – Di zaman yang serba digital ini, memahami kekuatan PR digital tidak hanya penting, tetapi bisa menjadi game changer bagi bisnis Anda. Dengan koneksi yang luas ke…
Ilustrasi manajemen reputasi di era AI. (Foto - media licdn)

Revolusi Manajemen Reputasi: Bagaimana AI Mengubah Aturan Main?

| News | No Comments
PR AGENCY JAKARTA – Dunia manajemen reputasi mengalami transformasi besar dengan kedatangan AI. Mari kita jelajahi bagaimana Search Generative Experience (SGE) dari Google mengubah cara kita memandang reputasi online dan…
Ilustrasi teknologi super guncang corporate communication. (Foto - freepik)

Wow! 4 Teknologi Super Ini Bakal Guncang Dunia Komunikasi Korporat

| News | No Comments
PR AGENCY JAKARTA – Di era serba cepat ini, komunikasi korporat bak main game level tinggi; harus terus update biar gak ketinggalan. Nah, ada empat jagoan teknologi yang siap bawa…
Ilustrasi mudik lebaran. (Foto - jasamarga)

Mudik Lebaran: Peluang Emas untuk Memahami Media Sosial Lokal dan Influencer Lokal

| News | No Comments
PR CONSULTANT JAKARTA – Tradisi mudik Lebaran, sebuah perjalanan penuh makna kembali ke kota asal untuk berkumpul bersama keluarga, membuka peluang bagi dunia Public Relations (PR) untuk menyentuh hati audiens…
Ilustrasi citra online. (Foto - Midjourney_dreambigly)

Comeback Spektakuler: Panduan Ampuh Bangkit dari Citra Online yang Terpuruk!

| News | No Comments
PR CONSULTANT JAKARTA – Di era digital saat ini, reputasi online bukan hanya segalanya, tapi bisa jadi penentu masa depanmu. Terjebak dalam citra negatif online? Itu bisa menghantui segala aspek…
Ilustrasi kampanye PR. (Foto - ben bredl_midjourney)

Mau Tahu Rahasia Sukses Kampanye PR? Cek dengan 7 Cara Jitu Ini!

| News | No Comments
PR CONSULTANT JAKARTA – Pernah penasaran nggak sih, berhasil atau nggak sih usaha PR yang udah kamu gelontorkan banyak duit itu? Kayaknya sering deh kita bingung, soalnya toh ngukur suksesnya…
Ilustrasi kampanye PR. (Foto - ronibendavid_midjourney)

Rahasia Tersembunyi: Cara Kampanye PR Membuat Pelanggan Jatuh Cinta, Bukan Sekadar Membeli

| News | No Comments
PR AGENCY JAKARTA – Selamat datang di abad ke-21, tempat 'membeli' menjadi lebih seksi daripada 'menjual'. Yep, Anda tidak salah dengar. Dunia bisnis sedang bergeser, dan kalau kamu masih pakai…
Ilustrasi sejarah perjalanan kehumasan Indonesia. (Foto - ANRI)

Terungkap! Sejarah Perjalanan Kehumasan Indonesia yang Tak Pernah Diketahui Publik

| News | No Comments
Oleh : Jojo S. Nugroho, M.Sos, CCM, CPR Ketika para bapak pendiri bangsa sedang menyelesaikan penyusunan Undang-Undang Dasar pada Sabtu sore, 18 Agustus 1945, mereka menyadari keberadaan sejumlah wartawan yang…
Ilustrasi monitoring media_(Foto - woxrk_midjourney)

Rahasia Tak Terungkap: Bagaimana Media Bisa Mengubah Nasib Organisasi Anda

| News | No Comments
PR AGENCY JAKARTA – Menjalin hubungan baik dengan media bukan hanya tugas, tapi seni yang membutuhkan keahlian. Teman-teman yang bertahun-tahun bekerja sebagai juru bicara organisasi, pasti mengakui kalau interaksi dengan…

Visual Story

Jojo S. Nugroho

Trainer PR

Public Relations Specialist

Trainer PR

Public Relations Specialist

Pelatihan Komunikasi Publik – Trainer PR

Sebagai seorang profesional di bidang Public Relations (Trainer PR), kemampuan komunikasi publik yang baik sangat penting untuk mencapai kesuksesan. Trainer PR komunikasi publik dapat membantu Anda mengembangkan keterampilan yang diperlukan untuk berinteraksi dengan masyarakat, media, dan stakeholder lainnya dengan efektif.

Program Trainer PR komunikasi publik yang baik akan mencakup berbagai aspek, seperti teknik berbicara di depan umum, kemampuan menulis yang baik, manajemen krisis, dan pengelolaan media sosial. Dalam artikel ini, kami akan menjelajahi beberapa teknik-teknik Trainer PR terbaru yang penting untuk dipelajari dalam pelatihan komunikasi publik.

Teknik-teknik Trainer PR Terbaru

Pada zaman digital ini, PR juga terus berkembang mengikuti perkembangan teknologi dan tren sosial. Berikut adalah beberapa teknik-teknik Trainer PR terbaru yang perlu dipahami dan dikuasai dalam pelatihan komunikasi publik:

1. Pemanfaatan Media Sosial

Dalam dunia yang terhubung secara online, media sosial menjadi salah satu alat yang paling efektif untuk menyebarkan pesan dan membangun hubungan dengan masyarakat. Trainer PR yang baik akan mengajarkan cara menggunakan platform media sosial dengan bijak, termasuk strategi konten, manajemen reputasi online, dan analisis data.

2. Penguasaan Teknologi Multimedia

Visual dan audio visual merupakan elemen penting dalam kampanye Training PR yang sukses. Trainer PR harus mencakup penguasaan teknologi multimedia, termasuk pengeditan video, desain grafis, dan penggunaan alat presentasi yang modern. Dengan menguasai teknologi multimedia, Anda dapat menyampaikan pesan PR dengan lebih kreatif dan menarik perhatian target audiens.

3. Pemahaman Big Data dalam PR

Dalam era digital, data menjadi sangat berharga dalam merencanakan strategi PR. Trainer PR yang baik akan membantu Anda memahami bagaimana menggunakan big data untuk menganalisis tren, mencari wawasan pasar, dan mengukur keberhasilan kampanye PR. Pemahaman yang baik tentang big data akan memungkinkan Anda membuat keputusan yang lebih baik dan lebih efektif dalam merancang Trainer PR strategy.

4. Peningkatan Kemampuan Menulis Konten

Menulis konten yang menarik dan informatif adalah salah satu keterampilan penting dalam PR. Dalam Trainer PR, Anda akan diajarkan teknik-teknik menulis yang efektif, seperti penggunaan bahasa yang jelas, pengorganisasian informasi, dan storytelling. Kemampuan menulis yang baik akan memungkinkan Anda menyampaikan pesan Training PR dengan efektif kepada audiens yang dituju.

Strategi Trainer PR Profesional

Bagi para profesional / Trainer PR yang ingin meningkatkan kompetensi mereka, mengikuti Trainer PR profesional adalah investasi yang baik. Berikut ini adalah beberapa strategi Trainer PR profesional yang dapat Anda pertimbangkan:

1. Menghadiri Workshops dan Konferensi PR

Workshops dan konferensi PR adalah kesempatan yang bagus untuk belajar dari ahli industri dan memperluas jaringan profesional. Carilah acara-acara yang relevan dengan minat dan tujuan karir Anda, dan pastikan untuk mengikuti sesi-sesi pelatihan yang ditawarkan. Dengan cara ini, Anda dapat terus memperbarui pengetahuan dan keterampilan Anda dalam PR.

2. Membaca Buku dan Materi Online tentang Trainer PR

Buku dan materi online tentang Training PR adalah sumber pengetahuan yang tak ternilai untuk meningkatkan pemahaman Anda tentang Trainer PR. Bacalah buku-buku terkait Trainer PR dari penulis-penulis terkenal dan ikuti blog, podcast, dan kanal YouTube yang membahas topik-topik terkait Trainer PR. Dengan berlangganan publikasi terkemuka di industri ini, Anda dapat terus mengikuti tren dan perkembangan terbaru di bidang PR.

3. Kursus Online tentang Trainer PR

Jika Anda memiliki keterbatasan waktu dan jarak, mengikuti kursus online tentang PR adalah pilihan yang baik. Ada banyak platform e-learning yang menawarkan Training PR yang disusun oleh para ahli industri. Anda dapat belajar dengan fleksibilitas waktu Anda sendiri dan tetap mendapatkan pengetahuan dan keterampilan yang relevan dalam PR.

4. Praktek dan Pengalaman Lapangan (Trainer PR)

Bahkan dengan semua pengetahuan dan keterampilan yang diperoleh melalui Trainer PR, pengalaman lapangan tetap tidak ternilai harganya. Terlibat dalam proyek-proyek PR, magang, atau bekerja di lingkungan PR yang sebenarnya akan memberikan Anda wawasan yang mendalam tentang Trainer PR yang sebenarnya. Dalam konteks Training PR, praktek dan pengalaman lapangan adalah langkah penting untuk mengasah keterampilan dan membangun portofolio Anda.

Dalam kesimpulan, Trainer PR adalah langkah yang penting bagi semua profesional / Trainer PR yang ingin mengembangkan keterampilan mereka. Dengan mempelajari teknik-teknik / Trainer PR terbaru dan mengikuti strategi Trainer PR profesional, Anda dapat memperkuat kompetensi Anda dalam Trainer PR dan mencapai kesuksesan dalam karir Anda.

WeCreativez WhatsApp Support
Om Jojo is here to answer your questions.
👋 Hi, how can I help?